čtvrtek 19. března 2015

Den třetí - středa 18. březen - památník Ground Zero, Socha Svobody, Brooklynský most

Probouzíme se do krásného, slunečného a neskutečně mrazivého rána (na nekončíčí kravál z neúnavně projíždějicích vlaků si už pomalu zvykáme). Kája zvládá dojít pro snídani sám, oproti včerejšku už je tam speciálně najatá služba, která pečivo dává do pytlíčku za něj. Obecně tady v Americe je na každej prd najatá obsluha. Ať už je to nandavaní pečiva nebo usměrňování toku lidí ve frontě na kábáty. Holt tady se umí vytvářet pracovní místa.

Ground Zero
Značně nabaleni vyrážíme k prvnímu bodu dnešního dne a to je památník po World Trade Centru - Ground Zero. Jedná se o dva čtverce - půdorysy původních budov - v zemi se jmény padlých. Do memorial centra nejdeme, fronta se táhne přes polovinu náměstíčka, je strašná kosa a fouká šílený vítr. Vezmeme to přes nákupní centrum Century21 - kde já osobně dokupuju pod kalhoty teplé silonky a vydáváme se k soše Svobody. 

Pohled na NY z Ferry
Cestou procházíme přes známé finanční centrum Wall Street, kde se krásně mísí původní architektura s moderní výstavbou.  Pokračujeme dál do Battery parku, kde ještě přibrzdíme u původní připomínky  11. září - kopule The Sphere.

Socha svobody
Z Battery parku už je krásný výled na sochu Svobody. Ujíždí nám poslední vyhlídková loď na ostrov, takže se nakonec vydáváme k bezplatné ferry (loď), která v pravidelných intervalech jezdí na ostrov Staten Island a míjí sochu. Na mě s výhledem z ferry na vzdalující se město konečně dýchne "duše" New Yorku a já jsem oslněná.

Míjíme sochu
Posledním bodem dnešního dne je Brooklynský most, na který přejedem od ferry metrem. Chvilku hledáme správný výstup na most, po zdolání pár schodů se nám naskytne nádherný výhled. Stále mrzne, ale pomalu zapadající slunce ještě trochu hřeje a hlavně osvětluje celé město před námi. Výhled máme i na Manhattan bridge. V tuhle chvíli si mě New York přeci jen získává a já docházím k názoru, že nějhezčí pohled na NY je z Brooklynského mostu.. popřípadě ze vzdalující se lodi.

Pohled na Manhatan most
Pak už nám jen zbývá přejit most a pěknou procházkou se pěšky vrátit do Chinatown do hotelu. My s Kájou ještě navštívíme místní čínskou restauraci, kde se dostaneme k typicky čínským specialitám - na můj vkus až moc typickým :) A padáme do postele vymrzlí a unavení.
Přidat popisek

1 komentář: