čtvrtek 19. března 2015

Den třetí - úterý 17. březen - Intrepid Sea Air Space Museum, Musem of Modern Art (MoMa)

Ráno zběžně vyrážíme do ulic Chinatownu a v místní čínské pekárně nakupujeme snídani, kde dojde k mírnému faux pas, když Kája nandá jednotlivé kousky pečiva do igelitového pytlíku a slečna za pokladnou pak každý kousek pečiva přendá do zvláštního papírového pytlíku a pak až nám je dá do igelitového pytlíku. No holt každý má svůj systém. Vzhledem k tomu, že venku je zataženo a jemně poprchává máme v plánu indoorové aktivity.
První je na programu Intrepid Sea Air Space Muzeum, než se k němu dostaneme, tak se blíže seznámíme s místním metrem. Cože je teda upřímně docela masakr. Jedna linka vedle druhé, většinou všechno na jedné koleji, každý vlak staví někde jinde. No hrůza..

Základem Intrepidu jsou tři atrakce - ponorka z 50-tých let, letadlová loď a vesmírný raketoplán. My s Jančou jsme ze všech těch děl, letadýlek, motorů a všeho možného úplně odvařené :) A klukům trvá tři hodiny než se všeho nabaží. Já se alespoň chytám u vesmírného raketoplánu Enterprise a nechávám si vysvětlovat princip Hubblova teleskopu. 

Přesouváme se k Muzeu moderního umění a cestou absolvujeme hon za něčím k obědu. Část Manhatanu, ve které se nacházíme není úplně vhodná pro rychlý oběd. Nakonec to řešíme klasickým, pouličním, stánkovým hotdogem. No snad to přežijeme :) Já se cestou nějak snažím srovnat s tím, že New York je vlastně hrozně ošklivé a špinavé město. Všude se válí odpadky, zbytky jídla, staré ošuntělé baráky, vytřískaná okna.. brr..

Moma se už nachází v lepší čtvrti takže už se dostáváme z toho nejhoršího a dokonce se nám úplnou náhodou podaří chytnout průvod oslav Irského svátku Sv. Patrika. Poslechneme si dudáky, prohlédneme Iry v sukýnkách a kupujeme lístky do Momy. Máme zhruba dvě hodiny do zavíračky. Já se během prohlídky zasměju nějakým noname uměleckým dělům, ale pokocháme se i skvosty od van Gogha či Piccassa.

Poslední rychlou zastávku děláme v Rockefellerově centru, kde se najíme. Centrum nás ještě čeká, takže jeho prohlídku a vyhlídku necháváme na jindy.


Žádné komentáře:

Okomentovat